De Dobbelbij

Alles van en voor de imker. Honing rechtstreeks van de bijenkasten uit de Assels!

 

Van kast tot honing: Steven (37) maakt zijn honing in Drongen: “We hebben een fantastisch bijenjaar achter de rug”

GENTGentenaars waren altijd al fan van lokale producten, maar de coronacrisis heeft dat enkel maar versterkt. Bakkers en slagers zagen nog nooit zoveel volk over de vloer komen als de laatste maanden. Daarom zetten we deze week vijf lokale makers in de kijker. Steven Dobbelare (37) sluit de reeks af: hij maakt honing in zijn tuin in Drongen.

Jill Dhondt 16-10-20, 15:09 Laatste update: 16-10-20, 15:53
Drie jaar geleden kreeg Steven twee bijenkasten, het begin van zijn honingverhaal. Hij volgde een opleiding tot imker in Diksmuide en kwam erna bij de Gentse Imkers terecht. Daar zit hij intussen in de raad van bestuur, en thuis in Drongen heeft hij inmiddels een goede 15 bijenkasten staan waarmee hij zijn honing oogst. “We hebben net een fantastisch bijenjaar achter de rug”, zegt hij. “In de lente heb ik 40 kilo honing geoogst van mijn eigen kasten, en in de zomer nog eens 90 kilo. Dat komt dus neer op 130 kilo voor het hele jaar. Ik verkoop mijn honing per halve kilo dus dit jaar heb ik ongeveer 300 potjes met de hand gevuld en dichtgedraaid.”

Elk uur 5 minuten roeren
Het kweken, oogsten en in potten gieten van de honing gebeurt allemaal bij Steven thuis in Drongen. Met fonkelende oogjes legt hij uit hoe dat precies in zijn werk gaat. “Een bijenkast bestaat uit twee delen: onderaan heb je het broedgedeelte en daarboven het oogstgedeelte. In het broedgedeelte legt de koningin haar eitjes en in het oogstgedeelte maken de bijen honing aan. Tussen de twee delen steken imkers een rooster, zodat de koningin geen eitjes kan leggen in de honing. Als het tijd is om te oogsten, halen we de raten uit de kast om de honing los te zwieren. Een goede imker zal nooit alle honing van een kast oogsten. Bijen hebben zelf nog een deel nodig om hun winterslaap door te komen. Na het zwieren wordt de honing nog een paar keer gezeefd totdat er geen was meer in zit, en dan wordt de gelei in een grote ketel gegoten waar je elk uur 5 minuten in moet roeren. Als de bijen zich gevoed hebben met linde, moet je een paar weken roeren. Als ze koolzaad hebben gegeten, dan is de honing na een paar dagen al klaar. Ook dat gebeurt bij mij thuis in Drongen.”

De dichtstbij­zijn­de imkerwin­kel was in Ninove of Kortrijk. Er was een gat in Gent, dus ben ik zelf maar een winkel begonnen

Steven Dobbelare
Eerst verkocht Steven zijn honing van thuis uit, maar sinds april heeft hij een winkel op het Drongenplein. Daar verkoopt hij naast zijn honing ‘Dobbelbij’ ook andere soorten honing, choco van honing en materiaal voor andere imkers zoals kasten en pakken. “Hiervoor was de dichtstbijzijnde imkerwinkel in Ninove of Kortrijk. Er was een gat in Gent, dus ben ik zelf maar een winkel begonnen. Omdat ik daarnaast nog steeds in een rusthuis werk, is de winkel enkel in de voormiddag open. Tussendoor geef ik ook voordrachten en opleidingen over bijen en honing oogsten.”

Dobbelbij, Drongenplein 9, Drongen.

Bron: https://www.pzc.nl

Dobbelbij-logo

Aanwezigheid op Drongen Markt:
Wekelijks

Meer over De Dobbelbij:
www.dobbelbij.be

Deel dit bericht via: